Inteligența Artificială își găsește aplicabilitate într-o varietate de domenii, inclusiv în unele cu care părea că nu are prea multe puncte de în comun. De exemplu, în jocurile de noroc, pe platforme precum https://777verdecasino.com/ro, ori în agricultură, unde dronele și biotehnologia, automatizarea, monitorizarea informațiilor și analiza datelor colectare ajută la eficientizarea producției, la creșterea randamentelor, reducerea costurilor și îmbunătățirea sustenabilității.
Astăzi, agricultura inteligentă înseamnă rezultate mai eficiente în lupta împotriva foametei, a modificărilor climatice și la asigurarea hranei populației la nivel global. Evaluată în 2024 la 27.67 miliarde de dolari, piața agriculturii inteligente va urma să crească cu 14.3% în fiecare an până în 2029, atunci când se va ajunge la o valoare de 54.17 miliarde de dolari, conform Yahoo Finance. Însă, cum va arăta viitorul agriculturii sub influența AI-ului și dronelor inteligente?
Cum sunt utilizate dronele în cadrul agriculturii inteligente?
Implementarea unor soluții high-tech în agricultură, precum utilizarea dronelor, echivalează nu doar cu modernizarea acestui domeniu, ci și cu optimizarea producției și cu o gestionare mai eficientă a întregului proces de producție, de la faza de însămânțare și până la cea de recoltare și procesare a recoltei. În acest fel, ca urmare a agriculturii de precizie, fermele și facilitățile agricole vor beneficia de cele mai eficiente metode de lucrare a solului, astfel încât culturile să aibă parte de acele elemente care să le asigure o creștere sănătoasă.
Folosirea dronelor inteligente de-a lungul procesului de cultivare se bazează pe o varietate de tehnologii de imagistică, preucm și pe sisteme avansate de senzori, care vor colecta informații în timp real despre culturi, nivelul lor de sănătate, condițiile legate de sol și factorii de mediu.
În baza acestor date colectate, care vor fi ulterior interpretate cu ajutorul Inteligenței Artificiale, fermierii vor beneficia de planuri de producție, de strategii de creștere a calității producției, dar și a volumului de recoltare, precum și de alte recomandări utile de-a lungul întregului proces de producție. Iată în ce mod beneficiază fermierii de ajutorul dronelor inteligente:
- Monitorizarea procesului de însămânțare și creștere a culturilor;
- Evaluarea nivelului de sănătate al culturii;
- Pulverizare precisă a fertilizatorilor, pesticidelor și ierbicidelor;
- Reducerea cantității de chimicale utilizate și scăderea costurilor de pulverizare;
- Minimalizarea efectelor negative asupra mediului înconjurător;
- Colectarea de date necesare în stabilirea de predicții privind randamentul recoltei;
- Optimizarea resurselor utilizate de-a lungul procesului de cultivare și recoltare;
- Analizarea solului înainte de însămânțare prin crearea unor hărți 3D detaliate;
- Furnizarea de informații legate de sănătatea solului, nivelul de umiditate și distribuirea nutrienților înainte de însămânțare;
- Identificarea zonelor cu umiditate redusă sau a celor cu umiditate crescute în vederea optimizării procesului de irigare a solului;
- Reducerea consumului de apă pentru irigații.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele în care dronele dotate cu AI pot ajuta fermierii în îmbunătățirea procesului de cultivare și recoltare. Utilizarea dronelor în agricultură oferă avantaje atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, astfel încât, atât recoltele actuale, cât și cele viitoare să aibă parte de cele mai bune condiții de dezvoltare.
Cum ajută Inteligența Artificială agricultura și fermele?
Într-o societate în care hrana tinde să devină mai dificil de produs ca urmare a modificărilor climatice, a creșterii nivelului de poluare și pe fondul deșertificării, agricultura inteligentă se dovedește a fi o soluție cu potențial salvator pentru umanitate. Automatizarea muncii fizice, procurarea de informații precise despre calitate solului, tipul de culturi care trebuie cultivate, colectarea de date în timp real despre condițiile meteo, întocmirea unor planuri de cultivare și reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător reprezintă doar câteva dintre beneficiile oferite de implementarea AI-ului în agricultură.
Este cât se poate de clar că populația Terrei este într-o continuă creștere, cu o prognoză de 10 miliarde de oameni până în 2050, conform rapoartelor ONU. Prin urmare, este nevoie:
- De crearea unor echipamente automatizare, a unor roboți care să poată completa munca umană și să crească productivitatea;
- Să se stabilească programe optimizate de irigații și să se identifice modele precise privind evoluția vremii;
- Să se îmbunătățească calitatea pesticidelor și ierbicidelor utilizate pentru tratarea culturilor;
- Să se gestioneze mai eficient programele de sănătate ale animalelor din ferme;
- Să se îmbunătățească managmentul lanțului de aprovizionare prin eficientizarea legăturilor dintre producători, furnizori, distribuitori și clienți;
- Să crească numărul fermelor inteligente, în care accentul se pune pe producția cu un randament crescut, într-un spațiu bine determinat și cu o producție care se întinde pe un termen mai lung, chiar și în acele locuri în care nu există această posibilitate în trecut.
Trendurile în agricultura anului 2024 și a annilor care urmează sunt legate de digitalizarea acestui domeniu, de extinderea nivelului de utilizare a tehnologiilor inteligente în agricultură (drone, roboți, dispozitive IoT, etc), de automatizarea procesului de cultivare și recoltare, de monitorizarea în timp real a culturilor, de redefinirea agriculturii sustenabile în sensul transformării acesteia într-o agricultură regenerativă, de reducerea risipei alimentelor, de optimizarea lanțurilor de aprovizionare și de identificarea celor mai eficiente tipuri de culturi în funcție de regiune.
Agricultura inteligentă reprezintă în 2024 și în viitor soluția pentru asigurarea hranei populației Terrei, care se află într-o continuă creștere și mai ales, pentru menținerea resurselor actuale, astfel încât viața pe Pământ să continue pe termen indefinit.